0

Pretraga

Čudesne avanture Kavalijera & Kleja

Šifra proizvoda978-86-447-0799-8

Originalna cena je bila: 2.500,00 din..Trenutna cena je: 2.000,00 din..

Autor

Prevod

Izdavač

Godina izdanja

Broj strana

699

Povez

Format

20 cm

Oblast

Praški Golem i Češka pod nacističkom okupacijom. Likovna akademija i časovi oslobađanja iz lanaca kod mađioničara akrobate. Krovovi Njujorka i napuštena ekspedicija na Antarktiku. Bekstvo iz geta preko Viljnusa i Japana. Otpadništvo od sebe i potraga za slobodom. Hiljade stranica, panela i priča išrafiranih olovkom i tušem. Zlatno doba američkog stripa. Big bend sving i Orson Vels. Školarac sa superherojskim alter egom. Bibliotekarka sa krilima leptirice. Svetska izložba i Grad budućnosti. Oslobodilac u ponoćnoplavom trikou. Gorčina, očajanje, iskupljenje. Lov na veštice XX veka.

Čudesne avanture Kavalijera & Kleja, remek-delo Majkla Šejbona i raskošni američki roman XXI veka ovenčan Pulicerovom nagradom, seže preko tri kontinenta i nepune dve decenije. Podvig generacije suđenih i nesuđenih umetnika, pokušaj da novinsku karikaturu pretvore u strip kao samostalan i punopravan oblik umetničkog izraza, napraviće od dvojice rođaka žive legende novonastalog žanra. Dok je Evropa razbijena u paramparčad, a Amerika izvodi svoj istorijski ples po ivici između euforije novog doba i Velike depresije, dva mladića stvoriće vrtoglave izmaštane svetove u mrežama mastila na hartiji.

Šta pokreće junaka da navuče masku i pođe u pohod protiv mraka i zla?

Koliko monumentalno mora biti delo da bi se pod njim zakopala lična kajanja i odricanja?

I da li svetovi nikli u bunilu mogu poslužiti kao utočište od stvarnosti i temelj za novi život?

Majkl Šejbon (rođen 24. maja 1963. godine u Vašingtonu) američki je romanopisac, scenarista i pisac kratkih priča. Rođen je u jevrejskoj porodici, a nakon razvoda roditelja živeo je u Pitsburgu i Kolambiji. U Pitsburgu je i diplomirao, a potom masterirao na Univerzitetu u Kaliforniji.
Njegov prvi roman The Mysteries of Pittsburgh, napisan upravo kao master rad, agentima je krišom predao njegov profesor, a njihova unosna ponuda je naslutila vrtoglavi uspeh koji će roman kasnije postići. Nakon nezavršenog romana Fountain City od 1500 strana, objavljuje svoj drugi roman Wonder Boys.
Ono što će kritika proglasiti za njegov magnum opus dolazi nakon što Šejbon otkrije kutiju sa svojim stripovima iz detinjstva, što budi njegovo ponovno interesovanje za njih, kao i sećanje na priče njegovog oca o Americi sredinom 20. veka – politici, kulturi, poznatim ličnostima itd. Roman Čudesne avanture Kavalijera & Kleja doživeo je ogroman uspeh, postao Tajmsov bestseler, a Šejbon 2001. dobija Pulicerovu nagradu za fikciju. Šejbon uspeh romana objašnjava snagom koju je otkrio i za koju se nadao da poseduje, kao i sposobnošću da uspešno dočara višestruke tačke gledišta, istorijsku postavku i protok vremena.
Nakon toga slede roman za mlade Summerland, novela Final solution, roman Gentleman on the road, kao i The Yiddish Policemen’s Union, roman za koji dobija nagrade Hugo i Nebula 2008. godine. Potom objavljuje Telegraph avenue, kao i njegov poslednji roman – Moonglow, 2016.
Šejbon, naročito u svojim ranim delima, vidi uticaj pisaca kao što su Borhes, Markes, Rot, Čendler, Ficdžerald itd., dok kasnije navodi i Dojla i Foknera. Teme kojima se bavi, između ostalog, jesu (njegovo) jevrejsko nasleđe, nostalgija, napuštanje – pre svega figura oca, kulturno-istorijske prilike 20. veka, a bitni su mu i gej i biseksualni likovi, junaci jevrejskog porekla, kojima nalazi mesto u svojim delima. Kroz svoj rad teži ka raznolikosti forme u kojoj stvara, kao i mnoštvu žanrova.

Proizvod je dodat u korpu