0

Pretraga

Zločinački manifest

Šifra proizvoda978-86-521-5524-8

1.299,00 din.

Autor

Prevod

Prevod sa

Izdavač

Godina izdanja

Broj strana

334

Povez

Format

20 cm

Oblast

Godine 1971. smeće se gomila po ulicama, stopa kriminala je dosegla maksimum, grad srlja u bankrot i vodi se pravi rat između njujorške policije i Crnačke oslobodilačke vojske. Usred ovog kolektivnog nervnog sloma, Rej Karni, nekadašnji muljator i vlasnik prodavnice nameštaja, ostavio je za sobom mutne radnje sve dok mu ne zatrebaju karte za koncert Džeksonove petorke za ćerku Mej, pa se obraća bivšem saradniku detektivu Mansonu, koji može sve da sredi ako mu Karni uzvrati uslugu…

Godine 1973. kontrakultura je stvorila novu generaciju, stari običaji se ruše i menjaju, ali postoji jedna konstanta – Peper, Karnijev nekadašnji partner u zločinu. Pored svojih brojnih sumnjivih delatnosti, Peper prihvata da radi i kao obezbeđenje filmske ekipe koja snima u Harlemu. U uvrnutom svetu holivudskih zvezda, komičara i narko-dilera, uz uobičajenu postavu prevaranata, mafijaša i plaćenih ubica svi će potceniti prekaljenog krimosa – na svoju žalost.

Godine 1976. Harlem gori blok po blok dok se cela zemlja priprema za proslavu dvestagodišnjice nezavisnosti. Kad Karnijev stanar zadobije povrede u podmetnutom požaru, Karni će od Pepera zatražiti ime krivca. Ovaj će dvojac morati da se probija kroz metropolu u rasulu, koju vode sumnjivi, nasilni i korumpirani.

Kolson Vajthed rođen je 1969. Odrastao je na Menhetnu. Po završetku studija na Harvardu počinje da radi u magazinu Village Voice, gde piše kritike o televizijskom programu, knjigama i muzici. Njegov prvi roman, The Intuitionist , odbilo je dvadeset pet izdavača pre nego što je objavljen. Bio je u najužem izboru za prestižnu PEN/Hemingvej nagradu. Usledili su romani John Henry Days (2001), Apex Hides the Hurt (2006), Sag Harbor (2009), Zone One (2011), kao i dva dela iz oblasti publicistike The Colossus of New York (2003) i The Noble Hustle: Poker, Beef Jerky & Death (2014). Roman Podzemna železnica objavljen je u leto 2016. Dobitnik je Pulicerove nagrade, National Book Award i Karnegijeve medalje za fikciju. Njegov poslednji roman Momci iz Nikla objavljen je 2019. Dobitnik je Kirkusove nagrade. Za ovaj roman mu je u maju 2020. godine dodeljena Pulicerova nagrada po drugi put, što ga čini tek četvrtim autorom u istoriji ove nagrade koji je dva puta trijumfovao u kategoriji fikcije. Vajthedove recenzije i eseji pojavljuju se u velikom broju publikacija. Dobitnik je Makarturove i Gugenhajmove stipendije, stipendije Kalmanovog centra, Dos Pasosove i Vajtingove nagrade. Predavao je na Prinstonu, Bruklinskom i Hanter koledžu, univerzitetima u Hjustonu i Njujorku, Kolumbiji, Veslijanu. Živi i stvara u Njujorku.

Proizvod je dodat u korpu