0

Pretraga

One gospođe : Scene iz velikog modernog grada

Šifra proizvoda978-86-6002-117-7

880,00 din.

Autor

Prevod

Izdavač

Godina izdanja

Broj strana

133

Povez

Format

21 cm

Oblast

Ovim romanom se našoj čitalačkoj publici prvi put predstavlja Umberto Notari, snažna i borbena ličnost […] treće Italije. Snaga Notarijevog talenta dokumentovana je činjenicom da se u Italiji govori o notarizmu kao o nečemu što je specifično Notarijevo, o njegovom stilu, njegovom načinu pisanja, njegovom bizarnom biranju sižea. Protivnici označavaju to kao književnu spekulaciju, kao reklamu za bolju produ, jer je on,,spreman da oskrnavi svetost groba i obeščasti devicu, samo da uzvitla buku oko svog imena i dela”.
Notari je napisao One gospođe (tj. one iz bordela). To mu je najčulnije, najnežnije, najpoznatije delo (većina ga samo po njemu i poznaje), sa jakom moralizatorskom crtom, dnevnik jedne dobre, osećajne, duhovno čiste prostitutke; roman bezmerne – do samoodricanja i samoporicanja – majčinske ljubavi i bezumnog bola. Roman je izazvao silnu galamu, koja je izdavaču poslužila kao barnumska reklama.
Bio je optužen zbog širenja pornografije i oslobođen optužbe zbog neutvrđene krivice. Njega je oslobodila svetska pravda, ali nije crkvena. Delo je stavljeno na indeks, udareno crkvenim prokletstvom i doživelo je tiraž od 269.000 primeraka kao odgovor na anatemu.

Umberto Notari, rodio se 1878. godine u Bolonji. Literarnu je karijeru započeo kao novinar, najpre kao saradnik lista Život, kasnije kao vlasnik Modro-plave revije.
One gospođe je napisao u 24. godini “u onom tužnom periodu života, kad ništa drugo nisam imao do snage mladosti”. Njegova su se dela najviše napadala, grabila i čitala; doživela su onoliki broj izdanja i primeraka koliko i Dikensova, Zolina i američkog humoriste Tvena. To je najbolja odbrana skoro pa usamljenog Notarija u opštoj navali na njega. Umro je 1950. godine u Perledu.

Proizvod je dodat u korpu