0

Pretraga

Minority Report

Šifra proizvoda978-86-6457-556-0

1.430,00 din.

Autor

Izdavač

Godina izdanja

Broj strana

285

Povez

Format

20 cm

Oblast

Tačno je De Maistre primetio: propast jednog naroda započinje upropašćavanjem narodnog jezika gomilanjem prisvojnih zamenica bez pokrića. Narod koji napravi državnu ideologiju od prisvojnih zamenica naš, naše i naši, mora da propadne. Kao što je i propao.

Večni istorijski sudar s paradoksom nije pozicija saznanja, već izvor mnogih pitanja. Samo su hrabri u stanju da ih vide, i samo su pisci oni koji mogu da pokušaju da daju odgovore. Intelektualci i „stvaralačka inteligencija“ zauzeli su neprikosnoveni stav moći da optužuju a da ne budu optuženi, da sude a da im ne bude suđeno… Na tu mračnu ulogu Svetislav Basara ne pristaje, dubinski analizira i istinom iznad jeftinih činjenica stvarnosti propituje i sebe i druge, znajući da se konačni sud nalazi u nečijim drugim rukama i volji. Reči su samo akustični okvir kazanog, odjek skrivenog, za razumevanje je potrebno mnogo više. Zato je govor ove knjige egzistencijalna etimologija vremena u kome živimo, definicija okvira apstraktnog moralizma i hipokrizije epohe i njenih mitoloških i istorijskih izvornika.

Specifičnim nijansiranjem između imaginativno-individualnog i faktografski verodostojnog Svetislav Basara ubistvo Zorana Đinđića uspostavlja kao čvorišnu tačku novije (i starije!) istorije, prema kojoj idu ne samo događaji koji su joj prethodili već i ono (možda čak i više!) što će se naknadno zbivati. Fabulativnim obrisima i idejama izvan i iznad zapleta kostimirane istorijske rekonstrukcije, Minority Report je kompaktna, jezički i stilski pažljivo komponovana meditativna celina, sačinjena od mnoštva gorkih pitanja i neprijatnih odgovora.

Svetislav Basara rođen je u Bajinoj Bašti 1953. godine.
Autor je više od dvadesetak knjiga – romana, zbirki pripovedaka, drama i eseja. Dobitnik je više srpskih i međunarodnih nagrada za književnost, a njegov roman Fama o biciklistima smatra se jednim od najboljih romana druge polovine dvadesetog veka u srpskoj književnosti. Objavio je knjige: Napuklo ogledaloPeking by NightKinesko pismoFama obiciklistimaBumerangDžon B. MalkovičKratkodnevnicaLooney TunesMongolski bedeker (Nolitova nagrada), Na Gralovom traguNa iviciSveta mastUkleta zemljaSrce zemljeUspon i pad Parkinsonove bolestiIzgubljen u samoposluziDnevnik Marte KoenStradija, Fundamentalizam debiliteta
Za roman Uspon i pad Parkinsove bolesti dobio je NIN-ovu nagradu za najbolji roman objavljen 2006. godine.

Prvi je dobitnik nagrade Fondacije Borislav Pekić.
Drame su mu izvođene na mnogim scenama a knjige prevođene na engleski, francuski, nemački, mađarski, bugarski, italijanski, španski i makedonski jezik.

 

 

Proizvod je dodat u korpu