0

Pretraga

Talas koji dolazi : tehnologija, moć i najveća dilema XXI veka

Šifra proizvoda978-86-82966-00-5

2.970,00 din.

Autor

,

Prevod

,

Izdavač

Godina izdanja

Broj strana

369

Povez

Format

24 cm

Oblast

,

Bestseler Sandej tajmsa

Bestseler Njujork tajmsa

Uži izbor za poslovnu knjigu godine po izboru Fajnenšl tajmsa

„Fascinantna, odlično napisana i važna knjiga” Juval Noa Harari (Yuval Noah Harari), autor knjige Sapiens, bestselera Njujork tajmsa

„Izvanredan vodič za snalaženje u vremenima bez presedana” Bil Gejts (Bill Gates), suosnivač Majkrosofta

PRIBLIŽAVAMO SE KLJUČNOM TRENUTKU U ISTORIJI NAŠE VRSTE. VIŠE NIŠTA NEĆE BITI ISTO. Uskoro ćemo živeti okruženi veštačkom inteligencijom. Ona će nam organizovati živote, voditi poslove i upravljati ključnim vladinim službama. Živećemo u svetu štampača DNK i kvantnih računara, genetski modifikovanih patogena i autonomnog oružja, robotskih pomoćnika i energetskog obilja. U najmanju ruku jedan silovit korak napred u pogledu ljudskih sposobnosti. Promena na koju nismo spremni. Mustafa Sulejman je u središtu ove revolucije, koja je na pragu da postane najveći katalizator napretka u istoriji. Po njegovom mišljenju narednu deceniju će definisati talas moćnih novih tehnologija u nezaustavljivom širenju. Vođeni neodoljivim političkim i komercijalnim podsticajima, tehnološki alati će nam pomoći u suočavanju sa globalnim izazovima i stvoranju ogromnog bogatstva, ali i prevrata nezamislivih razmera. U knjizi Talas koji dolazi, Sulejman objašnjava kako ove sile ugrožavaju nacionalnu državu, temelj globalnog poretka. Dok naše krhke vlade slepo hrle u katastrofu, suočeni smo sa egzistencijalnom dilemom: neopisiva šteta koja proizilazi iz nekontrolisane otvorenosti ka tehnologijama sa jedne strane i opasnost od sveprisutnog nadzora sa druge strane. Možemo li prokrčiti uzan put između katastrofe i distopije? Ova revolucionarna knjiga neprikosnovenog insajdera iz oblasti VI postavlja „problem obuzdavanja“, odnosno držanje moćnih tehnologija pod kontrolom, kao ključni izazov našeg doba.

MUSTAFA SULEJMAN je izvršni direktor za VI u Majkrosoftu. Prethodno je bio izvršni direktor i suosnivač kompanije Inflekšn Al (Inflection Al). Pre toga je bio suosnivač DipMajnda (DeepMind), jedne od vodećih svetskih kompanija u oblasti veštačke inteligencije, da bi nakon decenije u toj kompaniji postao potpredsednik za upravljanje proizvodima i procedurama u vezi sa veštačkom inteligencijom u Guglu (Google). Sulejman je napustion studije na Oksfordu kako bi učestvovao u osnivanju neprofitnog telefonskog servisa za savetovanje. Živi u Palo Altu, Kalifornija.
MAJKL BASKAR je pisac i izdavač iz Ujedinjenog Kraljevstva. Autor je knjiga The Content Machine, Curation i Human Frontiers.

Proizvod je dodat u korpu