0

Pretraga

Izvan granica. Razmišljanja o ličnosti i sistemu

Šifra proizvoda978-86-6098-046-7

Originalna cena je bila: 990,00 din..Trenutna cena je: 891,00 din..

Autor

Prevod

Izdavač

Godina izdanja

Broj strana

111

Povez

Format

21 cm

Oblast

Kada se neko osvrće jedino na neprijatelje i njima je obuzet, već je dodirnuo granice sistema ili se poistovetio sa njim. Zdravo postojanje se ne posvećuje potpuno neprijateljima, već radi na sebi. Hristos se osvrće na fariseje, na carinike, udara po licemerju, no retko se osvrće na neprijatelje. On sedi sa neprijateljima sistema, zato se i sistem ozveruje protiv njega. Ako se danas neko ne slaže sa Crkvom povodom u vezi određene teme sa Crkvom, to uopšte ne znači da je on njen neprijatelj. Sistem se stavlja uvek nasuprot različitosti drugog, želi da uništi različitost, da iščezne „ti“, i da ostane samo „ja“. [David Ninov]

Episkop dremvitski David (Ninov) rođen je 27. jula 1972. godine, u Skoplju. Prva saznanja o pravoslavnoj veri dobio je od njegove bake, koja se kasnije zamonašila i upokojila kao monahinja Teodosija. Pre odlaska u manastir bio je urednik časopisa za literaturu, umetnost i kulturu „Stremež“ i radio je u redakciji za kulturu državne televizije. Objavio je pet knjiga stihova. Dobitnik je nagrade „Studentski zbor“ za najbolju debitantsku poetsku knjigu, te je zastupljen, na više jezika, u više antologija poezije.

U manastir odlazi 1995. godine. Godine 1996, kao rasoforan monah, rukopoložen je za jerođakona. U veliku shimu zamonašen je 1997, iste godine je rukopoložen za jeromonaha. Iz manastira pokreće izdavačku delatnost i uređuje periodiku „Uspenie“. Posle njegovog pristupanja autonomnoj Ohridskoj Arhiepiskopiji SPC (11.01.2004), zajedno sa predstojateljem crkve, arhiepiskopom ohridskim Jovanom, i sa ostalim monasima i vernicima, nalazio se pod konstantnim progonom na verskoj osnovi, sprovođenim od strane državnih institucija.

Za vikarnog episkopa stobijskog izabran je 2006, ali zbog zatvaranja Arhiepiskopa ohridskog Jovana, hirotonija u episkopski čin izvršena je tek 17. juna 2007. godine. Godine 2008, postavljen je za administratora Strumičke episkopije. Izvršavao je funkciju prvog sekretara Svetog Arhijerejskog Sinoda, bio je urednik zvanične internet stranice Pravoslavne Ohridske Arhiepiskopije, kao i periodike Arhiepiskopije „Sobornost“.

Završio je srednju kulturološku školu u Skoplju i studirao starogrčku i latinsku filologiju na Institutu klasičnih studija pri Skopskom univerzitetu. Diplomirao je teologiju na Teološkom fakultetu državnog Aristotelovog univerziteta u Solunu, Grčka. Magistrirao (MTheol) je na istom fakultetu Aristotelovog univerziteta, Odsek za dogmatiku, istoriju filosofije i ikumensku teologiju.

Objavio je knjige: „Orjatsko kale (poezija)“, „Semiri vo sečilo (poezija)“, „Oglasuvanje na visočinata (poezija)“, „Ojdipod (poezija)“„Logium (obraćanja na nedeljne i praznične jevanđeljske teme)“, „Kon poznanieto (beleške iz dogmatike)“, „Sekoj kraj, nov početok (statije i kolumne)“, „Vremetvorenje (kolumne)“, “Τέχνη και αποκάλυψη“, „Nadvor od granicite (Razmišljanja o ličnosti i sistemu)“, „Nasekade (poezija)“.

Posle dobijanja autokefalije od strane SPC i pristupanja MPC-OA u liturgijsko i kanonsko jedinstvo sa svim pomesnim pravoslavnim crkvama, odlukom SAS MPC-OA, u junu 2023, izabran je za vikarnog episkopa eparhijskog arhijereja Pravoslavne Skopske Mitropolije, sa titulom: Episkop dremvitski.

Proizvod je dodat u korpu