0

Pretraga

Pinokio

Šifra proizvoda978-86-447-0800-1

Originalna cena je bila: 750,00 din..Trenutna cena je: 600,00 din..

Autor

Prevod

,

Izdavač

Godina izdanja

Broj strana

143

Povez

Format

20 cm

Oblast

Pinokio je roman za decu Karla Kolodija, koji prati avanture nestašnog drvenog lutka Pinokija i njegovog stvaraoca i očinske figure – siromašnog drvodelje, Đepeta. Priča je originalno izlazila od 1881. u nastavcima u nedeljnim novinama Giornale per i bambini, da bi Kolodi 1883. objavio roman u celosti, na zahtev mnogobrojne čitalačke publike. Smatra se da je Pinokio jedno od najprodavanijih književnih dela u istoriji, što je, naravno, teško egzaktno odrediti, ali je sigurno u samom vrhu po broju jezika na koje je preveden – njih 260.

Kolodi je pisao didaktičke priče za decu, a sve to u vreme industrijalizacije ujedinjene Italije, pa se smatra da je i Pinokio donekle baziran na mnogim narodnim pričama o seljacima koji odlaze u gradove zarad posla, o njihovim (ne)zgodama i naivnim ispadima. Sam Pinokio prolazi dug put kao lik u razvoju, gde Kolodi insistira na njegovom nedostatku morala, neodgovornosti i pukom željom za zabavom, sve dok ne ispuni svoje primarne zadatke: da uči, radi i bude dobar – ako želi da postane pravi dečak.

Pinokio je imao ogroman uticaj na popularnu kulturu, doživeo mnogo adaptacija, a najpoznatija je svakako Diznijev animirani film iz 1940, ali i desetine filmova (Giljermo del Toro, Roberto Benjini itd.), serija, predstava, kao i mjuzikli i gomila drugih fiktivnih junaka baziranih na Pinokijevom liku.

Proizvod je dodat u korpu