0

Pretraga

U zemlju ćeš se vratiti

Šifra proizvoda978-86-7720-321-4

891,00 din.

Autor

Prevod

Prevod sa

Izdavač

Godina izdanja

Broj strana

149

Povez

Format

20 cm

Oblast

Život penzionisanog sveštenika Jakoba Jula okrenuo se naglavačke. U samo nekoliko dana on postaje udovac, deda i ubica. Ni sam ne zna kako je do toga tačno došlo, ali eto ga kako u kućnim papučama, na krvavom snegu, razmišlja kako da se ratosilja tela uterivača dugova, organizuje sahranu supruge i osigura topli dom sedmogodišnjoj unuci za čije postojanje tek što je saznao. Putevi gospodnji su zaista nedokučivi.

Srećom, dugogodišnja karijera sveštenika naučila ga je da se sa svakom situacijom suoči smireno i s optimizmom. Neverovatno je šta sve čovek vidi kad četrdeset godina odlazi ljudima u dom i učestvuje u planiranju krštenja, venčanja i sahrana.

Andeš Totland, norveški pisac, diplomirao je na Univerzitetu za primenjene nauke 2010. godine, na katedri za sociologiju. Tokom studija je radio za onlajn novine innsida.no, zatim je bio novinar lokalnog lista Sunnhordland, sve do 2018. kada odlučuje da se u potpunosti posveti pisanju.

Prvu knjigu objavio je 2015. godine: dečji roman Vampiri u voćnjaku jabuka. Za drugi roman, Anđeo u snegu (2016), priču o detetu koje boluje od neizlečive bolesti, dobija nagradu za dečju književnost Nynorsk. Uslediće još nekoliko romana za decu i mlade u kojima nastavlja da obrađuje teške i neprijatne teme: seksualno zlostavljanje (Sve dok nas niko ne vidi, nagrada Ordknappen 2018), osvetničku pornografiju (Odbrojavanje), i slično. Godine 2018. objavljuje prvu knjigu za mlade iz domena publicistike, Norveška trgovina robljem, koja je nominovana za nagradu Ministarstva kulture za najbolju knjigu iz te oblasti. Ne računajući kuvar koji je, zajedno s Marijusom Knutsenom, objavio 2017, u svet književnosti za odrasle Totland uplovljava 2019, romanom Zimski tonovi, pričom o mračnim porodičnim tajnama koja nailazi na dobar prijem publike. Napisao je još dva romana za odrasle: U zemlju ćeš se vratiti (2022) i Dok nas smrt ne rastavi (2024), kao i još nekoliko knjiga za decu i mlade. Roman U zemlju ćeš se vratiti prvi je njegov roman preveden na srpski jezik.

Proizvod je dodat u korpu