0

Pretraga

Istorija začina : Putovanja, otkrića i osvajanja

Šifra proizvoda978-86-6435-228-4

2.970,00 din.

Autor

Prevod

Prevod sa

Izdavač

Godina izdanja

Broj strana

280

Povez

Format

24 cm

Oblast

„Nijedan drugi proizvod nije toliko zaslužan za povezivanje istoka i zapada, juga i severa, kao što su to začini. Oni predstavljaju najstarije i najdublje korene svetske ekonomije. Karanfilić je rastao samo na ostrvcima na severu Moluka, a cimet samo na Šri Lanki, te se na hiljade brodova otiskivalo na more radi ovih dragocenih biljaka. Globalnu trgovinu pokretala je tek nekolicina proizvoda usko vezanih za određena područja – biljke zavisne od specifičnih prirodnih uslova, nastale kao rezultat više miliona godina geološke aktivnosti. Ipak, njihova retkost nije uticala na smanjenje potražnje.
U prvo vreme je trgovina karanfilićem bila ograničena na Moluke i okolna ostrva. Nakon toga se proširila na Javu, gde su Kinezi odlazili kako bi nabavili ovaj začin, a potom, sa razvojem brodova i širenjem znanja o začinima, i na Indiju, Arabiju, Persiju, Grčku i Rim. Začini pokazuju kako je svet bio globalan još mnogo pre onoga što danas nazivamo erom globalizacije. Stoga je ovo u velikoj meri knjiga o tome kako su začini obišli svet i o tome koliko daleko su ljudi bili spremni da putuju ne bi li došli do njih.“

Tomas Rejnertsen Berg prati tragove začina unazad do praistorije Zemlje i pokazuje povezanost između začina i zapadne kolonizacije sveta, od kasnog srednjeg veka do danas. On otkriva kako su začinske biljke oblikovale trgovačke puteve, kulturni razvoj i ekonomiju, te priča slabo poznatu priču o začinima u savremenom dobu, gde su biljke postale međunarodna poljoprivredna roba, odvojena od svog jedinstvenog mesta porekla.

Tomas Rejnertsen Berg (Thomas Reinertsen Berg, rođ. 1971. godine) norveški je istoričar i publicista. Njegova knjiga Teatar sveta: istorija geografskih karata iz 2017. prevedena je na više od deset jezika i osvojila je prestižnu norvešku nagradu Brageprisen u kategoriji nefikcijskih dela. Istorija začina. Putovanja, otkrića i osvajanja, objavljena prvi put na norveškom 2021, takođe je doživela međunarodni uspeh i prevedena je na više evropskih jezika do sada.

Proizvod je dodat u korpu